Loading...
Loading...

Kursus i indisk massage

Home / Kursus i indisk massage

Som behandler vil denne ayurvediske massage være en særlige gave at kunne tilbyde dine klienter. Det er en meget anderledes og unik form for massage. Massagen virker ekstremt afstressende på krop og sind, styrker immunforsvar og føles aldeles behagelige for dem, der modtager den.

Abhyanga, 2 weekender for behandlere

Dato ikke fastlagt

Abhyanga er en af de klassiske former for massage i ayurveda. Abhyanga er et sanskrit ord, der betyder noget i retning af  “at smøre kroppen med olie”. Denne massage er en helkropsmassage, med lange rolige strøg og en generøs mængde af lun olie. Dem, der er ukendt med denne type massage, misforstår metoden og tænker, at det er en overfladisk form for massage. Der trykkes ikke hårdt og manipuleres med muskler. Men massagen har en yderst dybdevirkende effekt i kraft af sin måde at berolige nervesystemet på. Ved en nærmest meditative virkning, kommer krop og sind i dyb ro og massagen er ekstremt afstressende – krop og sind har derved maksimal mulighed for at regenerere. Der er stor begejstring for denne massageform fra dem, der har modtaget den. Du vil både give og modtage massage på kurset. Mellem de to weekender anbefales det at øve massagen derhjemme 3-5 gange minimum.

Der undervises i:

 • Ayurveda intro
 • Dosha’erne vata, pitta, kapha
 • De 20 guna’er (kvaliteter)
 • Sanskrit terminologi
 • Prana
 • Traditionel massage – samt tilpasset massage
 • Tildækning
 • Massagens gavnlige virkninger
 • Kontraindikationer
 • Olier – base, urter og aroma
 • Marmapunkter, nadier og chakra intro
 • Meditation og åndedræt
 • Behandlers energi
 • Behandlerrum
 • Musik
 • Udstyr
 • Rengøring og vedligeholdelse
 • m.m.

Meget forenklet beskriver ayurveda tre kropstyper: vata (luft), pitta (ild) og kapha (vand) og hver person har en blanding af disse tre, der bidrager til vores individuelle karakteristika. Men uanset hvilken kropstype man er, så har vata altid mest tendens til at komme i ubalance og vata er ansvarlig for de fleste sygdomme. Derfor er det fra et ayurvedisk synspunkt altid vigtigt at holde vata i skak. Vatas egenskaber er kold, let, tør, grov, bevægelig, hurtig og omskiftelig. Disse kvaliteter øger vata. Den ayurvediske massage gør brug af alle de modsatte kvaliteter. Olien man bruger er lun i temperatur, varmende i sin kvalitet, tung, smørende, glat og selve massagen udføres med rolige, gentagende bevægelser.

I den ayurvediske massage er olien et centralt element. Man bruger en hel del olie sammenlignet med andre typer massager, netop på grund af oliens vata-dæmpende egenskaber. I ayurveda bruges der typisk sesamolie, solsikkeolie og kokosolie. Der bruges også olier, der er medikeret (kogt ind) med ayurvediske urter. Sesamolien har antibakterielle egenskaber, den virker svampedræbende, virker mod inflammation i kroppen, er en potent antioxidant, dets indhold af fedtsyre som linolsyre, palmitinsyre, oliesyre og stearinsyre bidrager til at smøre og fugte huden og den virker som en naturlig UV beskytter. Så på alle fronter bidrager olien til at holde huden sund og ungdommelig. Sesamolie siges desuden let at absorberes af huden – så virkningen er mere end “skin deep”. Sesamolien bliver på grund af sine egenskaber ikke så hurtig harsk og den har lang holdbarhed.

Et andet vigtigt element i den ayurvediske massage er de rolige og gentageende bevægelser. Dette dæmper vatas kvaliteter som er bevægelig, hurtig og omskiftelig. Der foretages lange strøg på de lange dele af kroppen og cikulære bevægelser på leddene. De gentagende bevægelser har desuden til formål at sørge for at olien absorberes af huden. I ayurveda siges det, at sesamolien når alle kroppens syv væv. Bevægelserne foretages mere af håndfladerne end med fingrene. Bevægelserne har også til formål at balancere vatas retninger, gatis, i kroppen (opadgående, nedadgående, cirkulerende osv.) Og visse områder på kroppen får særlig opmærksomhed i den ayurvediske massage, bl.a. hoved, ører, fødder, lænd – igen for særligt at tilgodese vata. Desuden inddrages visse af kroppens marmapunkter – vitale energi-punkter.

Ved sin blide facon har massagen en meget afstressende effekt på krop og sind – næsten som ved en meditation. Meditation er dyb hvile, uden at være søvn. Det er en måde, uden anstrengelse, at tømme sindet for tanker. Ofte bruges et mantra eller fx åndedrættet som et punkt for opmærksomheden. Men mange gange kan det være svært selv at sætte sig og finde ro ved at meditere. Ved massagen er der ingen instruktioner eller retningslinjer, der skal følges. Under massagen er det naturligt at ens vejrtrækning vil blive roligere og dybere og hele ens nervesystem får mulighed for at finde hvile for en stund og massagen virker derved foryngende og regenererende. Der løsnes op for ophobet stress og anspændthed og kroppens naturlige modstandskraft øges.

I den klassiske ayurvediske tekst fra Caraka Samhita står: “Kroppen, af den der regelmæssigt bruger oliemassage, vil ikke være påvirket særligt – selv udsat for tilfældige skader og anstrengende arbejde. Ved daglig oliemassage bliver man belønnet med at føles behagelig ved berøring, med trimmet kropsdele og at blive stærk og charmerende og ikke i særlig grad påvirket af alderdom” Charaka Samhita: Sustrasthana: V: 88-89

Ashtanga Hrdayam siger: “Man bør ty til abhyanga dagligt, det afværger alderdom, anstrengelse og forværring af vata” Ashtanga Hrdayam: Sutrasthana: II: 8-9

Og ”At overhælde kroppen med olie bringer tone og vigør, på samme måde som vand bibringer rødderne af et træ eller plante med de nødvendige næringsstoffer og fremmer dets vækst” Susruta Samhita: Cikitsa-Sthana: XXIV: 29-31

Forudsætning: Kurset er for uddannede behandlere til brug i deres nuværende praksis.

Pris: 6.890,- kr. – 1.000,- betales i depositum ved tilmelding (reserverer din plads). Resten betales senest 7 dage før kursusstart og refunderes ikke herefter ved framelding eller udeblivelse. Ved framelding 2 uger før kurset, refunderes depositum ikke.

Længde: 34 timer – fordelt over to aftener kl. 18.30-21.30 og to weekender kl. 9.00-16.00.

Datoer: Ikke fastlagt

Metode og Materiale: Der vil inden selve kurset gives adgang til materiale (tekst og video) online, som skal læses / ses inden kursus start. I løbet af undervisningsdagene vil der være teoretisk og praktisk undervisning.

Sted: Frederiksberg/København.

Mad/Drikke: De to aftener vil der være frugt og ayurvedisk te. På de to weekender vil der være en spisepause med te og kitchari (indisk ret) samt te og frugt i løbet af dagen.

Jeg er interesseret i at deltage

Felt mærket med * er påkrævet

Hvis du ønsker at deltage i massagekursus, kan du melde dig til hér og modtage yderligere information. Beskriv venligt kort, hvilken type behandler du er og dit kendskab til ayurveda: